Návšteva v Oravskej Lesnej

Náš klub od Perzeíd, cez Vsetín a iné udalosti v klube nabral riadne otáčky. Miestami, bez veľkého preháňania sme sa zviezli na lákavom astro – kolotoči.

Perzeidami som nezačal náhodou, darom. Práve tam sa pri rozhovoroch s Peťom Pírom o plánoch do budúcna v astronómií, sa dostala k slovu idea pokovenia jeho zrkadla do astronomického ďalekohľadu.

Práve tento víkend sa ponúkla jedinečná šanca a príležitosť vybrať sa spolu s partiou za našim dlhoročným priateľom Mojmírom Murínom do Oravskej Lesnej. Ráno sme vytiahli kotvy a v zložení Samuel Toman, Jarka Kovačičová, Lea Faturová, Rudolf Formánek a ja.

Iste ste si všimli nové meno, Lea prijala pozvanie na spoločnú návštevu a možnosť stráviť nedeľu v kruhu ľudí, ktorých spája astronómia. Spoločne veríme, že sa jej čas strávený s nami páčil a rovnako tak všetky zážitky, ktoré priniesol dnešný deň.

Presne tak, ako po všetky iné razy mám chuť písať o všetkom čo sa podarilo vidieť u Mojmíra s predponou super… . Tento krát tomu nie je inak. Porozprávali sme sa o udalostiach, ktoré jeho i nás postretli za uplynulé obdobie, ktoré neplánovane preťal covid.

Nasledovala prehliadka prekrásne rekonštruovaného observatória s kupolou Newtona 610/3000 a refraktoru 270/4220. Prehliadka pokračovala k odsuvnému domčeku Newtona 317/1500. Celú cestu sme sa strojili a veľmi nás lákala ukážka úchvatných elektrických strojov a prístojov z dielne Mojmíra. Tie si bez preháňania vyžadujú predponu Mojmírove super – stroje. V okamihu, keď ožili, demonštrovali spútanie síl vesmíru a poukázali na um, vedomosť, skúsenosť a cieľavedomosť ich majsta.

Za nedeľu strávenú s objatí všetkej techniky a hrajúcich zákonov fyziky vďačíme práve Mojmírovi a vyjadrujeme mu srdečnú vďaku. Tešíme sa na budúce stretnutie a zdravia účastníci dnešnej návštevy.