Perzeidy 2023 za nami

Drahí priatelia, v piatok 11. augusta padol pomyselný výstrel zo štartovacej pištole a ten rozbehol týždeň, ktorý v duši každého účastníka rozbehol túžbu a očakávanie pred 37. ročníkom Perzeíd vo Vrchteplej. Ako každý iný rok tak aj tento ročník je pre každého z nás týždeň vyvrcholenia pretekov s neúnavným vesmírom o snahu dostať sa so svojou technikou, alebo rozvojom svojej astronomickej zručnosti čo najbližšie k nemu.

Presne v tomto duchu sa niesol aj 37. ročník Perzeíd astronomického klubu Juraja Bardyho vo Vrchteplej. Z avizovaného programu nezmizla jediná plánovaná prednáška, či beseda. Práve naopak, v behu podujatia sa podarilo doplniť program o lákavé prednášky, či náučné posedenia.

Obloha po upršanom období pred Perzeidami sa ku nám priklonila šťastnou tvárou a nielen nám, ale i záľahe záujemcov o večerné pozorovanie s besedou pod hviezdami, halila do hviezdnatého závoja. Mnohí z návštevníkov navštívili našu expedíciu po prvý krát a neskrývali nadšenie a svojou prirodzenosťou nás presvedčili o tom, že to čo robíme je správne. Sme šťastní, že naša práca vedie ku spokojnosti nielen nás expedičníkov, ale sa dotýka širokého okolia návštevníkov či poslucháčov.

Ročník jednoznačne ukázal silu a kreativitu členov AK JB. Znova máme inšpiráciu pre budúce ročníky a realizáciou nových cieľov pozdvihnúť úroveň Perzeíd. Tešíme sa na budúci ročník Perzeíd, ale aj na stretnutia pri iných aktivitách nášho astronomického klubu.